update 19-1-2022

 

naar Index

 

                                                                             Genealogie van Jan Keijser de.

 

 

Generatie I

 

 

I.                Jan Keijser de, relatie met Mechteld Hendrix Houben.

                  Uit deze relatie 3 kinderen:

 

1.              Aleijdis, ged. te Geulle op 14‑10‑1685 get: Gerardus Tilmans, Hermannus Hoogheijen en Maria Dresen.

2.              Petrus Keijsers, ged. te Geulle op 14‑3‑1688, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) te Geulle in 1744, volgt II.

3.              Margaretha, ged. te Geulle op 18‑2‑1691 get: Matthias Giesen en Gertrudis Bours).

 

Generatie II

 

 

II.               Petrus Keijsers, zn. van Jan Keijser de (I) en Mechteld Hendrix Houben, ged. te Geulle op 14‑3‑1688 (get: Dorothea Harlingh, Agnes van Paew, Peter Peters), ovl. (ongeveer 55 jaar oud) te Geulle in 1744, tr. (ongeveer 28 jaar oud) te Geulle op 29‑8‑1716, kerk.huw. te Geulle op 13‑9‑1716 of 10.1.1717 met Petronella Engelen, ovl. te Geulle op 3‑7‑1774.

                  Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 

1.              Mechtildis, ged. te Geulle op 6‑6‑1717 get: Leonard Pijpers en Catharina Heppers.

2.              Joannes , ged. te Geulle op 5‑10‑1718, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) te Bunde op 7‑8‑1791, volgt III.

3.              Henricus, ged. te Geulle op 24‑1‑1721 get: Joannes Hoogheijnen en Maria Gijsen.

4.              Petrus, ged. te Geulle op 21‑4‑1723 get: Conr. Paulissen, Matthias Gijsen en Maria Vrancken), ovl. (ongeveer 50 jaar oud) te Geulle op 8‑10‑1773.

5.              Mechtildis Keijzer, ged. te Geulle op 4‑7‑1724 get: Herm. vrancken en Cath. Houben, begr. te Geulle op 29‑4‑1792, otr. te Geulle op 10‑1‑1761, kerk.huw. (resp. ongeveer 36 en 37 jaar oud) te Geulle op 10‑1‑1761 (get: Servatius Deckers, Maria Vrancken) met Guiseppe (Joseph) Andriolo, zn. van Andriolo Martino en Cattarina Antoniola, geb. te Malvaglia op 5‑2‑1723 get: Anno 1723 Giuseppe Andriolo, zoon van Martino Andriolo en van Cattarina Antoniola. Geboren de voorgaande nacht. Werd gedoopt door mij P. Federico Gianinasca di Malvaglia. De peter (doopvader) was Angelo Righenzo lacomare carra Baggia, Biotta di Malvaglia. "Vertaling door Dick de Boer"), ged. te Malvaglia op 6‑2‑1723, begr. te Geulle op 26‑9‑1763.

                 Zuid-Europeanen in Nederland: een historische schets door Jan Lucassen en Rinus Penninx.
Zuid-Europeanen in Nederland: minieme aantallen tot 1900. Vanaf de Late Middeleeuwen tot aan het begin van de twintigste eeuw zijn Zuid-Europeanen al actief in Nederland, zij het in kleine aantallen en dikwijls zonder veel continu?teit. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel: incidenteel vochten hier grote aantallen soldaten uit Zuid-Europa en daarnaast vond vooral in de zeventiende eeuw een belangrijke vestiging van “Portugese joden” plaats. Nemen we als voorbeeld de stad Utrecht, want daarvoor hebben we wat meer vroege gegevens. In de volkstellingen van 1829 en 1839 die hier toevallig bewaard zijn komen we slechts respectievelijk 12 en 20 Italianen tegen en in 1829 nog een Spanjaard. Andere Zuid-Europeanen ontbreken. In de tweede helft van de negentiende eeuw veranderde dit beeld niet. Ook elders blijken Italianen veruit het belangrijkst te zijn en dank zij een speciale studie over Groningen beschikken we over een mooi overzicht van de beroepen die Italiaanse specialisten vanaf circa 1700 ook in Nederland uitoefenden. Dat het ook elders vooral om Italianen gaat wordt door de studies over de andere steden bevestigd. In volgorde van belangrijkheid gaat het om schoorsteenvegers uit de Italiaans (Piemont)-Zwitserse (Ticino) grensstreek ten westen en noorden van het Lago Maggiore en ten noorden van het Como-Meer en de stukadoors uit de omgeving van dezelfde meren.
Titel: Italiaanse schoorsteenvegers in Amsterdam, Auteur: Frank Bovenkerk en Loes Ruland.
Herkomst: Ons Amsterdam 1986 (38), pag. 23, Datering: 1986.
Tussen Spuistraat en Singel, vlak tegenover de Romeinsarmsteeg aan de overkant, loopt een onooglijk smal steegje, waar nu niemand meer woont. Het gaat om wat ooit Groote Kruissteeg heette en aan het einde van de zeventiende eeuw werd omgedoopt tot Schoorsteenvegerssteeg. Er hebben acht panden gestaan, aan iedere kant vier, waarvan een groot deel was bewoond door een Italiaanse schoorsteenvegerspatroon, zijn knechten en een Hollandse huishoudster.
P.W. Vitali (1886-1971), één van de laatste en bekendste Italiaanse schoorsteenvegers van Amsterdam (zijn bedrijf was in de Nieuwe Kerkstraat gevestigd), heeft deze steeg aan zijn geestesoog voor bij laten gaan: 'Je ziet in deze smalle, maar kraakzindelijke steeg de getulemutste dienstbodes, die bij de patroon de bestelling van mevrouw komen al geven. Je ziet de witgeschuurde banken, waarop je na werktijd zo knusjes kon uitrusten en je zat te vermaken met de verhalen die de grote knechts zo smeuig konden doen', en op een andere plaats fantaseert Vitali over een verder verleden: 'Giuseppe, één der laatst aangekomen jongens, tokkelt een Italiaans wijsje op zijn mandoline. De anderen neuriën of fluiten mee. Het heldere kinderstemmetje van Mario klinkt dreunerig boven allen uit. Zijn guitige zwarte ogen staan droevig. Het is al zo lang geleden dat hij het liedje bij hen thuis had horen zingen. Nu denkt hij aan z'n padre, zijn madre en aan sorella. Zouden ze ook aan hem denken?'.
De Italiaanse schoorsteenvegers zijn in Europa vooral beroemd geworden door de kinderarbeid, waarop het ambacht was gebaseerd. Lisa Tetzner heeft in haar onvergetelijke 'Levende Bezems' de hemeltergende omstandigheden beschreven, waaronder de schoorsteenvegertjes in Milaan moesten werken. Maar ook in Amsterdam en in alle andere steden van Nederland werkten de schoorsteenvegersbazen met kleine jongetjes die ze uit hun dorpen meenamen en dat sprak al evenzeer tot de verbeelding. Jan Pieter Heije bezong midden vorige eeuw het treurige lot van de 'arme schoorsteenveger', die 'zijn vaderland niet kon vergeten' en die 'wanneer hij zijn dagwerk had gedaan, vlug naar de vliering kroop met zijn mandoline en zijn marmot en een Savoyaardsch deuntje speelde. En dan werd het hem zoo wonderlijk wel en wee om het hart, dat de kop van het diertje nat werd van tranen'.
De schoorsteenvegers in Nederland vertellen elkaar graag het verhaal van de tengere jongens van 10, 11 jaar oud, die vroeger werden gebruikt om door de schoorsteen te kruipen. Mevrouw stond dan buiten in de tuin om zich ervan te vergewissen dat zijn kopje boven de schoorsteen uit kwam. Een aangrijpende geschiedenis misschien, maar in werkelijkheid kon een kind — behalve in een enkel landhuis, of in een fabrieksschoorsteen even slecht door het rookafvoerkanaal naar boven klimmen als Zwarte Piet erdoor naar beneden kan komen afzakken. Schoorstenen horen bij stenen stadshuizen en volgens Zantkuyl waren die echt te smal om erdoorheen te kunnen gaan. Dat geldt zeker vanaf het moment dat steenkool de vroegere turf en houtblokken als brandstof gaat vervangen.
De ware reden van deze exploitatie van kinderen is dat de Italiaanse en Zwitserse bazen er zeer goedkope arbeidskrachten aan hadden. Vanaf het moment dat ze naar Nederland kwamen (zeventiende eeuw) zagen ze kans om de Nederlandse schoorsteenvegers en onderhoudsreparateurs (rookverdrijvers) uit de markt te concurreren en in de achttiende en negentiende eeuw bezaten ze in heel Nederland vrijwel een monopolie. Het gaat hier om mensen die afkomstig waren uit een Noorditaliaans dal in Piemonte, het Valle Vigezzo, plaatselijk bijgenaamd: het schoorsteenvegersdal, en verder om Zwitsers uit het kanton Tessino, uit de dalen Centovalli en Valle Maggia, die aan het Italiaanse herkomstgebied grenzen. Wie een bezoek brengt aan deze dalen vindt allerlei sporen van de emigratie naar Nederland terug: grafstenen met Nederlandse teksten; een deel van de kerk, dat door schoorsteenvegers in Nederland is geschonken; en in het Zwitserse dorp Cavergno woont warempel nog een grijsaard die enig Nederlands spreekt. Ze vestigden zich door heel Nederland, hoewel de Zwitsers vooral naar de noordelijke provincies Groningen en Friesland trokken en de Italianen oververtegenwoordigd waren in Amsterdam. Hun trek naar Nederland vertoonde het typische patroon van kettingmigratie: de één nam zijn familieleden en dorpsgenoten mee en wanneer die eenmaal redelijk waren terechtgekomen, moedigden ze andere streekgenoten aan hun voorbeeld te volgen.
lijst geregistreerde familienamen in Malvaglia:
Abate, Abbondio, Ambrosetti-Giu (let op: dit lijkt weer zo'n bijnaam te zijn), Ambrosetti, Andreoli (een zeer bekende schoorsteenvegersfamilie in Nederland. O.a in Alkmaar, Den Haag, Amsterdam, Utrecht), Baggi, Baggetti,Baggio, Benzonelli, Bianchetti, Blotti, Bonetta, Bontosi, Bozzini.
Buschetti, Cadra, Canzali, Casada, Cavaglieri, Cavargna, Dandrea,Domenghini, Donati, Dova, Ferrioli, Gatti, Geninasca, Giudici, Grandi,Grata, Guglielmazzi, Maffioli, Martinola, Mazzola, Menegalli, Mimilla,Minola, Monico, Notari, Oncelli, Pedretti, Piantoni (schoorsteenvegers in Dordrecht; deze naam komt ook in Brione sopra Minusio voor), Planzi, Poma,Ponterio, Prospero, Ratti, Righenzi,Saglini, Sani, Sassella, Suini, Tami,Tognini, Trongi, Valchera, Venti
. Uit dit huwelijk een zoon.

6.              Elizabetha, ged. te Geulle op 13‑11‑1727 get: Lamb. Swelsen en Marg. Engelen.

7.              Catharina, ged. te Geulle op 20‑8‑1730 get: Petrus Gijsen en Mecht. Schults.

8.              Pieter, ged. te Geulle op 15‑2‑1733 get: Conr. Paulissen en Mat. Vaessen en Joanna Keulen, ovl. (ongeveer 40 jaar oud) te Geulle op 19‑8‑1773.

 

Generatie III

 

 

III.              Joannes Keijsers, zn. van Petrus Keijsers (II) en Petronella Engelen, ged. te Geulle op 5‑10‑1718 get: Wilhelmus Gijsen en Catharina Engelen, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) te Bunde op 7‑8‑1791, otr. te Geulle op 22‑10‑1747, tr. Zij hebben het kind sij in onegten staet geteeld heeft met voor den predikstoel gehad, kerk.huw. (resp. ongeveer 29 en ongeveer 28 jaar oud) te Bunde op 5‑11‑1747 get: Mecht. Keijsers en Aldegondis Brouns met Agnes Brouns, dr. van Petrus Brouns en Oeletha (Odilia-Oleth-Aldegonda) Weerts van (Van Mehr-Van Gauw), ged. te Bunde op 1‑3‑1719 get: Gerardus Guijlckers en Anna Deurlings, ovl. (minstens 74 jaar oud) na 1794.

 

                  Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 

1.              Petrus, ged. te Meerssen op 12‑9‑1745 get: Joannes Vlecken en Odilia Weerts, ovl. (ongeveer 34 jaar oud) te Bunde op 2‑3‑1780.

2.              Aldegonde , ged. te Bunde op 16‑2‑1748 get: Paulus Brouns en Catharina Keijsers, ovl. (ongeveer 93 jaar oud) te Bunde op 20‑1‑1842, kerk.huw. (ongeveer 28 jaar oud) te Bunde op 2‑9‑1776 met Leonard Lexis, ovl. voor 20‑1‑1842. Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

3.              Paulus, ged. te Bunde op 31‑3‑1751 get: Petrus Brouns en Mecht. Keijser, ovl. (ongeveer 1 jaar oud) te Bunde op 29‑8‑1752.

4.              Johannes , ged. te Bunde op 30‑8‑1753, ovl. (ongeveer 89 jaar oud) te Bunde op 19‑9‑1842, volgt IV .

5.              Petronella, ged. te Bunde op 4‑3‑1760, ovl. (ongeveer 10 jaar oud) te Bunde op 29‑10‑1770.

 

Generatie IV

 

IV.              Johannes Keijsers, zn. van Joannes Keijsers (III) en Agnes Brouns, ged. te Bunde op 30‑8‑1753 get: Joannes Engelen en Maria Brouns, fabr. arb, ovl. (ongeveer 89 jaar oud) te Bunde op 19‑9‑1842 get: J.Vrancken en JP.Kamps, otr. te Meerssen op 28‑9‑1788, kerk.huw. (ongeveer 35 jaar oud) te Bunde op 28‑9‑1788 met Joanna Maria Mulkens (Mullens-Mulders), dr. van Jan Hendrik Mullens en Maria Franssen, geb. Bunde ca. 1767, ovl. te Bunde op 9‑3‑1837. akte 4

                  Uit dit huwelijk 10 kinderen:

1.              Joannes Hendrikus, ged. te Meerssen op 15‑9‑1789, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) te Bunde op 21‑3‑1846, volgt Va.

2.              Maria Agnes, ged. te Meerssen op 1‑6‑1791, ovl. (ongeveer 38 jaar oud) te Bunde op 14‑6‑1829, een zoon.

3.              Leonardus, ged. te Bunde op 7‑4‑1794 get: Joannes Franssen en Agnes Brouns.

4.              Petrus, ged. te Bunde op 28‑11‑1796 get: Petrus Martens en Elisabeth Mullens.

5.              Pieter , geb. te Bunde op 9‑1‑1799, ovl. (67 jaar oud) te Bunde op 6‑4‑1866, volgt Vb.

6.              Aldegon, geb. te Bunde op 25‑10‑1801 get: Jean Wauben en Guillaum Jolet, akte 1.

7.              Joannes , geb. te Bunde op 10‑8‑1803, ovl. (79 jaar oud) te Bunde op 11‑4‑1883, volgt Vc.

8.              Maria Anna , geb. te Bunde op 18‑6‑1806 get: G.S.Voncken en P.Scheepers, akte 26, ovl. (59 jaar oud) te Bunde op 19‑3‑1866 get: Ramakers en Vossen, akte 4, tr. (resp. 23 en ongeveer 73 jaar oud) (1) te Bunde op 11‑2‑1830 get: Jan Keijsers, M.Klaassens, J.Raemaekers en W.Akkermans, akte 12 met Joannes Vossen, zn. van Leonardus Vossen en Marie Vossen, ged. te Bunde op 3‑5‑1756, landbouwer, molenaar wnd Bunde op de Grote Meer, ovl. (ongeveer 88 jaar oud) te Bunde op 5‑8‑1844.

                 Raadslid 1819 tot aan zijn dood. Burgemeester vanaf 16.8.1837, en vanaf 1-3-1842 ambtenaar van de Burgelijke Stand. Op 18-1-1841 werd door de gemeente Bunde, Geulle en Itteren besloten de benoeming tot president van de vrijwilligers van de Nationale Militie. Uit dit huwelijk 2 dochters, tr. (resp. 38 en 23 jaar oud) (2) te Bunde op 4‑6‑1845 (get: Geerlings Voncken Jonckhout Vrancken, akte 2) met Joannes Franssen, zn. van Hermanus Franssen (knecht, landbouwer, herbergier) en Anne Catharine Swelsen, geb. te Ulestraten op 2‑5‑1822 get: Jan Daemen en Renier Schroeders, landbouwer wnd Bunde Grote Mheer, ovl. (67 jaar oud) te Bunde op 23‑12‑1889. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

9.              Jeanne Elisabeth , geb. te Bunde op 28‑7‑1810 get: H.Ummels en J.P.kamps.

10.            Maria Elisabeth, geb. circa 1812, ovl. (ongeveer 22 jaar oud) te Bunde op 20‑6‑1834.

 

Generatie V

 

 

 

Va.             Joannes Hendrikus Keijsers, zn. van Johannes Keijsers (IV) (fabr. arb.) en Joanna Maria Mulkens (Mullens-Mulders), ged. te Meerssen op 15‑9‑1789 get: Jo. Henri. Mullens en Aldegunde Keijer, landbouwer, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) te Bunde op 21‑3‑1846 (akte 4), tr. (resp. ongeveer 31 en ongeveer 24 jaar oud) te Bunde op 16‑2‑1821 get: J.S.Dessard, J.Vrancken, M.Donckers en H.Vrancken akte 3 met Maria Huijts, dr. van Jacobus Heuts en Elisabeth Raemakers, ged. te Bunde op 24‑2‑1796 get: Richardus Heuts en Maria Ramaekers, ovl. (ongeveer 86 jaar oud) te Bunde op 11‑2‑1883.

 

                  Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 

1.              Johannes, geb. te Bunde op 28‑4‑1821 get: Pieter Keijser en M.Donckers, akte 12.

2.              Jakobus Hubertus, geb. te Bunde op 23‑3‑1824 get: M.Donckers en J.Vrancken, akte 13.

3.              Petrus Hubertus, geb. te Bunde op 11‑9‑1825 get: M.Donckers en J.Vrancken, akte 19, ovl. (één week oud) te Bunde op 18‑9‑1825 get: J.Vrancken en M.Donckers.

4.              Maria Elisabeth Keijsers, geb. te Bunde op 19‑11‑1826 get: M.Donckers en J.Vrancken, akte 34), ovl. (46 jaar oud) te Ulestraten op 6‑12‑1872 get: J.Hermans en C.Jacobs, akte 31), tr. (resp. 21 en 25 jaar oud) te Bunde op 13‑1‑1848 get: Bouwens, 2x Vrancken en Kamps, akte 1) met Jan Pieter Hermans, zn. van Willem Hermans en Anna Catharina Paes, geb. te Lutterade‑Geleen op 23‑7‑1822, knecht, ovl. (55 jaar oud) te Bunde op 19‑2‑1878. Uit dit huwelijk 9 kinderen.

5.              Petrus Hubertus, geb. te Bunde op 21‑10‑1829 get: J en H.Vrancken, akte 27), ovl. (2 maanden oud) te Bunde op 18‑1‑1830 get: J en H.Vrancken).

6.              Maria Anna Keijsers, geb. te Bunde op 18‑1‑1831 get: J en H.Vrancken, akte 3), ovl. (84 jaar oud) te Bunde op 23‑6‑1915 (akte 6), begr. te Bunde op 25‑6‑1915, tr. (resp. 29 en 33 jaar oud) te Bunde op 1‑2‑1860 get: 2x Vrancken en Kamps, akte 1) met Antoon Rongen, zn. van Pieter Rongen (timmerman, rademaker) en Anna Elisabeth Dreesens, geb. te Bunde op 26‑4‑1826 get: M.Donckers en J.Vrancken, akte 16), rademaker, ovl. (82 jaar oud) te Bunde op 5‑2‑1909 (getuige: zn. Jan Hubert Rongen, akte 3), begr. te Bunde op 7‑2‑1909. Uit dit huwelijk 6 kinderen.

7.              Jasper Hubertus, geb. te Bunde op 10‑9‑1834 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 21), ovl. (20 dagen oud) te Bunde op 30‑9‑1834 get: J en H.Vrancken).

8.              Jacobus Hubertus, geb. te Bunde op 20‑7‑1836 get: H.Vrancken en P.Bouwens, akte 24), ovl. (19 jaar oud) te Bunde op 29‑6‑1856 get: Kalen en Lemmens, akte 9).

9.              Maria Agnes, geb. te Bunde op 23‑1‑1839 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 3), ovl. (13 dagen oud) te Bunde op 5‑2‑1839 get: J.Vrancken en JP.Kamps).

 

 

Vb.             Pieter Keijsers, zn. van Johannes Keijsers (IV) (fabr. arb.) en Joanna Maria Mulkens (Mullens-Mulders), geb. te Bunde op 9‑1‑1799 get: Arnout Vossen en Theodore Ubachs, akte 6), dagloner, ovl. (67 jaar oud) te Bunde op 6‑4‑1866 get: Ramakers en Vossen, akte 8), tr. (resp. 34 en 23 jaar oud) te Bunde op 13‑11‑1833 get: J en H.Vrancken, H.Ramakers en JW.Jacobs, akte 29) met Maria Anna Kempeneers, dr. van Jean Kempeneers (kantonier) en Anne Elisabeth Muijtjens, geb. te Bunde op 15‑2‑1810 get: G.S. Voncken en Jean Vrancken, akte 10).

                  Uit dit huwelijk 9 kinderen:

1.              Joannes, geb. te Bunde op 6‑11‑1835 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 27), ovl. (1 jaar oud) te Bunde op 23‑8‑1837 get: H.Vrancken en P.Bouwens).

2.              Leonard, geb. te Bunde op 14‑4‑1837 get: H.Vrancken en JP.Kamps, akte 11), kantoorschrijver, ovl. (22 jaar oud) te Bunde op 26‑11‑1859 get: Vrancken en Kamps, akte 20).

3.              Maria Anna Elisabeth, geb. te Bunde op 17‑3‑1840 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 9), ovl. (23 jaar oud) te Bunde op 26‑10‑1863 get: Vranken en Vossen, akte 11).

4.              Jan Hendrik, geb. te Bunde op 15‑2‑1841, ovl. (67 jaar oud) te Heel en Panheel op 10‑1‑1909, volgt VIa.

5.              Caspar Jacobus, geb. te Bunde op 27‑10‑1842 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 20), ovl. (14 jaar oud) te Bunde op 4‑8‑1857 get: Vrancken en Kamps, akte 15).

6.              Anna Margaretha , geb. te Bunde op 29‑4‑1845 get: Vrancken en Kamps, akte 6), tr. (resp. 25 en 29 jaar oud) te Bunde op 3‑10‑1870 (getuige: Vranken Herens 2x Ummels, akte 5) met Michiel Willem Gebhard, zn. van Jan Willem Coenraad Gebhard (herbergier in kasteel te Geulle, sloper van gebouwen) en Maria Cornelia Leur Van der, geb. te Maastricht op 1‑2‑1841. overl. Maastricht 11-4-1917 akte 244 Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

7.              Levenloos, geb. te Bunde op 13‑1‑1850 (akte 1).

8.              Pieter Hubertus , geb. te Bunde op 26‑1‑1851, ovl. (75 jaar oud) te Bunde op 18‑12‑1926, volgt VIb.

9.              Johannes Ludovicus Keijzers, geb. te Bunde op 27‑1‑1855, ovl. (67 jaar oud) te Bunde op 2‑5‑1922, volgt VIc.

 

Vc.             Joannes Keijsers, zn. van Johannes Keijsers (IV) (fabr. arb.) en Joanna Maria Mulkens (Mullens-Mulders), geb. te Bunde op 10‑8‑1803 get: Jean Ronnen en Leonard Ummels, akte 18), landbouwer, ovl. (79 jaar oud) te Bunde op 11‑4‑1883 (akte 6), tr. (resp. 38 en 26 jaar oud) te Bunde op 11‑11‑1841 get: J en J.Vrancken, JP.Kamps en Jan Hamers, akte 29) met Maria Helena Janssen, dr. van Servaas Janssen (landbouwer) en Jeanne Marguerita Lemmens (naaister), geb. te Bunde op 5‑2‑1815 get: J.G. Reijnberg en Jean Vrancken, akte 3), ovl. (49 jaar oud) te Bunde op 12‑2‑1864 get: Vranken en Keulen, akte 6).

 

                  Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 

1.              Jan Servaas, geb. te Bunde op 31‑1‑1844 get: Vrancken en Kamps, akte 5), ovl. (4 dagen oud) te Bunde op 4‑2‑1844 get: Vrancken en Kamps, akte 2).

2.              Johannes Hendrikus, geb. te Bunde op 11‑4‑1845 get: Vrancken en Kamps, akte 4), ovl. (29 jaar oud) te Bunde op 23‑8‑1874 get: Vranken en Lambrichs, akte 7).

3.              Marguaritha Petronella, geb. te Bunde op 14‑7‑1847 get: Vrancken en Kamps, akte 7), ovl. (8 jaar oud) te Bunde op 16‑8‑1855 get: Kalen en Kamps, akte 12).

4.              Leonard, geb. te Bunde op 3‑7‑1849 get: Vrancken en Kamps, akte 11), ovl. (6 dagen oud) te Bunde op 9‑7‑1849 get: Vrancken en Kamps, akte 6).

5.              Pieter Jan, geb. te Bunde op 24‑6‑1852 get: Kamps en Kaalen, akte 14), ovl. (9 dagen oud) te Bunde op 3‑7‑1852 get: Kamps en Kalen, akte 9).

6.              Martin Hubert , geb. te Bunde op 9‑9‑1853, volgt VId.

 

Generatie VI

 

 

VIa.            Jan Hendrik Keijsers, zn. van Pieter Keijsers (Vb) (dagloner) en Maria Anna Kempeneers, geb. te Bunde op 15‑2‑1841 get: J.Vrancken en JP.Kamps, akte 6), cand. notaris, ovl. (67 jaar oud) te Heel en Panheel op 10‑1‑1909, tr. (resp. 27 en 20 jaar oud) te Bunde op 30‑4‑1868 get: Hamers, Mulleers, Vossen en Vrancken, akte 4) met Maria Josepha Mulleners, dr. van Joannes Theodor Mulleners en Maria Ida Houben, geb. te Born op 26‑1‑1848., overl. Sittard 5-5-1924 akte 59.

                  Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 

1.         Marie Leonie Jeannette Josephine geb. Maastricht 22-11-1868 akte 886

2.         Maria Josephina Hubertina geb. Maastricht 14-9-1870 akte 718

3.         Margaretha Henrietta Elisa, geb. te Maastricht 3-9-1872 akte 674, ovl. 2 jaar oud te Maastricht op 18‑7‑1874.

4.         Jan Jozef Lodewijk geb. Maastricht 25-9-1874 akte 739

5.         Jan Hendrik geb. Maastricht 18-2-1877 akte 144

6.          Anna Maria geb. Maastricht 6-11-1879 akte 898

7.          Lambertus Antonius Josephus , geb. te Bunde op 6‑9‑1882 get: Vranken en Lambrichs, akte 21). Tr. Sittard 23-5-1907 met Josephina Stephanie Gerrits geb. Aken 10-3-1889 dr. van Josephus Wilhelmus Gerrits en Anna Maria Robben

 

VIb.            Pieter Hubertus Keijsers, zn. van Pieter Keijsers (Vb) (dagloner) en Maria Anna Kempeneers, geb. te Bunde op 26‑1‑1851 get: Geerlings en Kamps, akte 4), gem. ontvanger, burgemeester (1918), ovl. (75 jaar oud) te Bunde op 18‑12‑1926 (akte 19), tr. (resp. 31 en 16 jaar oud) te Bunde op 4‑1‑1883 get: Vranken, 2x Ummels en Schobben) met Maria Catharina Muijtjens, dr. van Jan Leonard Muijtjens (landbouwer, dagloner) en Maria Agnes Luijten, geb. te Bunde op 11‑8‑1866 get: Vranken en Keulen, akte 18).

 

                  Uit dit huwelijk 12 kinderen:

 

1.              Anna Maria , geb. te Bunde op 20‑5‑1883, ovl. (68 jaar oud) te Bunde op 11‑2‑1952, tr. (resp. 19 en 24 jaar oud) te Bunde op 20‑4‑1903 (akte 3) met Joannes Hubertus Nijsten, zn. van Jan Nicolaas Nijsten (rademaker) en Marguaritha Ummels, geb. te Bunde op 22‑1‑1879, hfd onderwijzer, ovl. (73 jaar oud) te Sittard op 3‑5‑1952.

                 Hubert Nijsten was als jong onderwijzer verbonden aan de lagere jongensschool te Bunde. Later werd dat de Mulosschool te Meerssen. Zijn leven lang is hij in Bunde blijven wonen. Zijn gezag reikte veel verder dan de school, zodat hij ook in het dorp 'Menier Nieste' genoemd werd. In de muziekaal opzicht stond hij binnen de gemeenschap aan de top. De Bunger Revue, een geheel van vlotte liedjes over Bunde in het begin van de eeuw, is van zijn hand. Lange tijd was hij direkteur van het kerkelijk zangkoor. Voor Kasen had hij een zwak. Hij meende dat het van Romeinse oorsprong was. Gaarne liep hij in de processie mee als die erheen trok. Mwt fijne humor typerde hij een hoe intensief de Kasenaren de komst van de processie voorbereidde: "Es de persjesse nao Kaze Kamp, dan höbbe de luij de hégkejtök nog geverf ! Bij feestelijke gelegenheden, waarbij erebogen werden opgericht, was hij de man om de tekst op het schild te maken. Uit dit huwelijk 10 kinderen.

2.              Maria Agnes , geb. te Bunde op 23‑8‑1884 get: Vranken en Lambrichs, akte 15), ovl. (63 jaar oud) te Bunde op 6‑5‑1948, tr. (resp. 19 en 34 jaar oud) te Bunde op 11‑11‑1903 (akte 5) met Andreas Franciscus Vossen, zn. van Jan Lodewijk (Jan Louis) Vossen (landbouwer) en Maria Antonetta Wintraecken, geb. te Bunde op 24‑10‑1869, landbouwer wnd Bunde, Vliegenstraat, ovl. (80 jaar oud) te Bunde op 4‑4‑1950. Uit dit huwelijk 10 kinderen.

3.              Leonardus Hubertus, geb. te Bunde op 29‑12‑1885 get: Vranken en Lambrichs, akte 21), ovl. (2 maanden oud) te Bunde op 6‑3‑1886 (akte 9).

4.              Michiel Hubert , geb. te Bunde op 16‑6‑1887 get: Vranken en Lambrichs, akte 14), landbouwer, ovl. (55 jaar oud) te Bunde op 23‑11‑1942, tr. (resp. 26 en 28 jaar oud) te Bunde op 6‑9‑1913 (akte 7) met Maria Anna Louisa Lemmens, dr. van Jacobus Hendrikus Lemmens (smid wnd Bunde, Stationstraat) en Maria Louisa Elisabeth Leononie Vossen, geb. te Bunde op 29‑8‑1885 get: Ummels en J.Lemmens, akte 14), ovl. (81 jaar oud) te Maastricht op 13‑1‑1967 (akte 53). Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

5.              Theodorus Josephus, geb. te Bunde op 4‑3‑1889 get: Vranken en Lambrichs, akte 2), missionaris, ovl. (40 jaar oud) te Para, Brasil op 25‑6‑1929.

6.              Maria Catharina, geb. te Bunde op 7‑2‑1891 get: Vranken en Lambrichs, akte 3), ovl. (één dag oud) te Bunde op 8‑2‑1891 (akte 5).

7.              Rosalina Hubertina, geb. te Bunde op 23‑1‑1892 get: Vranken en Lambrichs, akte 4), ovl. (17 jaar oud) te Bunde op 6‑11‑1909.

8.              Pieter Hubert, geb. te Bunde op 26‑11‑1893 get: Ummels en Vranken, akte 26), ovl. (33 jaar oud) te Bunde op 18‑12‑1926 (akte 19).

9.              Jacobus Leonardus , geb. te Bunde op 16‑5‑1896, ovl. (56 jaar oud) te Itteren op 14‑9‑1952, volgt VIIa

10.            Maria Catharina , geb. te Bunde op 28‑11‑1897 (getuige: 2x Vranken, akte 31), ovl. (56 jaar oud) te Bunde op 11‑7‑1954, begr. te Bunde, tr. (resp. 20 en 33 jaar oud) te Bunde op 10‑9‑1918 (akte 7) met Hubert Nicolaas Crombag, zn. van Joannes Jakobus Crombag, geb. te Beek op 13‑3‑1885, koopman wnd Beek, ovl. (79 jaar oud) op 23‑12‑1964, begr. te Bunde. Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

11.            Maria Leonie , geb. te Bunde op 11‑12‑1899 get: Hermans en Vranken, akte 31), ovl. (57 jaar oud) te Bunde op 6‑2‑1957, tr. (resp. 21 en 25 jaar oud) te Bunde op 6‑10‑1921 (akte 7) met Johannes Jacobus Hubertus Wintraecken, zn. van Arnoldus Hubertus Wintraecken (gem. ontvanger, wnd Bunde op de Meer) en Maria Ida Hubertina Kalen, geb. te Bunde op 15‑9‑1896, landbouwer wnd Bunde, Vliegestraat, ovl. (69 jaar oud) te Maastricht op 2‑12‑1965. Uit dit huwelijk een dochter.

12.            Joannes Antonius Hubertus, geb. te Bunde op 13‑6‑1907 get: J.H. Nijsten en F.A. Vossen, akte 20), ovl. (21 jaar oud) te Bunde op 13‑7‑1928 (getuige: Michiel Hubert Keijsers 44 jr. koopman broer, akte 8).

 

 

VIc.            Johannes Ludovicus Keijzers, zn. van Pieter Keijsers (Vb) (dagloner) en Maria Anna Kempeneers, geb. te Bunde op 27‑1‑1855 get: Kalen en Lemmens, akte 3), dagloner wnd Bunde, Groote Meer, ovl. (67 jaar oud) te Bunde op 2‑5‑1922 (akte 7), tr. (resp. 26 en 30 jaar oud) te Bunde op 27‑8‑1881 get: Vranken, Schobben, Keijsers en Ummels, akte 5) met Johanna Helena Dohmen, dr. van Joannes Arnoldus Dohmen (landbouwer te Bunde) en Maria Helena Limpens, geb. te Bunde op 17‑8‑1851, ovl. (76 jaar oud) te Meerssen op 13‑3‑1928.

 

                  Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 

1.              Maria Anna Helena Keijsers, geb. te Maastricht op 22‑2‑1882, fabr. arb, ovl. (74 jaar oud) te Maastricht op 27‑3‑1956, begr. te Rothem‑Meerssen, tr. (resp. 24 en 32 jaar oud) te Bunde op 17‑1‑1907 (akte 1) met Joannes Leonardus Hubertus Kabo, zn. van Joannes Christianus Kabo en Maria Angelina Akker van den, geb. te Bunde op 1‑3‑1874 get: Keulen en Lambrichs, akte 4), spoorwerker wnd Limmel-Meerssen, ovl. (71 jaar oud) te Maastricht op 6‑11‑1945, begr. te Rothem‑Meerssen. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

2.              Jan Louis Henri Keijsers, geb. te Bunde op 11‑8‑1884 get: Vrancken en Lambrichs, akte 13), ovl. (82 jaar oud) te Heerlen op 6‑9‑1966, tr. (resp. 28 en 42 jaar oud) te Ubach over Worms op 20‑9‑1912 (akte 9) met Anna Maria Paulus, dr. van Jan Mathias Paulus en Anna Maria Deckers, geb. te Ubach over Worms op 26‑4‑1870, ovl. (69 jaar oud) te Ubach over Worms op 7‑12‑1939. Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

3.              Jan Louis , geb. te Geulle op 13‑12‑1885.

4.              Jan Hubert Willem, geb. te Geulle op 11‑3‑1887.

5.              Maria Elisabeth, geb. te Geulle op 22‑6‑1888.

6.              Maria Elisabeth, geb. te Geulle op 5‑5‑1891, naaister, ovl. (22 jaar oud) te Bunde op 24‑8‑1913 (akte 12).

7.              Rosalia Hendrika, geb. te Geulle op 10‑10‑1893.

8.              Maria Hubertina, geb. te Geulle op 25‑1‑1895, ovl. (83 jaar oud) op 10‑11‑1978, begr. te Rothem‑Meerssen.

9.              Jan Pieter, geb. te Geulle op 9‑4‑1896.

 

 

VId.            Martin Hubert Keijsers, zn. van Joannes Keijsers (Vc) (landbouwer) en Maria Helena Janssen, geb. te Bunde op 9‑9‑1853 get: Kamps en Kalen, akte 16), landbouwer, tr. (resp. 24 en 30 jaar oud) te Itteren op 18‑10‑1877 (akte 2) met Maria Hubertina Vermeeren, dr. van Bartholomeus Vermeeren en Anna Maria Smeets, geb. te Itteren op 28‑12‑1846, ovl. (hoogstens 56 jaar oud) voor 14‑5‑1903.

 

                  Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 

1.              Maria Hubertina , geb. te Bunde op 20‑6‑1879 get: Vranken en Ummels, akte 10), ovl. (55 jaar oud) te Bunde op 25‑9‑1934, begr. te Bunde, tr. (resp. 23 en 29 jaar oud) te Bunde op 14‑5‑1903 (akte 4) met Pieter Hubert Joseph Ummels, zn. van Petrus Hubertus Ummels (dagloner wnd Bunde) en Maria Barbara Konings, geb. te Bunde op 11‑3‑1874, fabr. arb. brouwersknecht, mijnwerker wnd Vliegenstraat Bunde, ovl. (85 jaar oud) te Meerssen op 9‑3‑1960, begr. te Bunde. Uit dit huwelijk 8 kinderen.

2.              Maria Hubertina, geb. te Bunde op 31‑1‑1883 get: Vranken en Lambricht, akte 2).

3.              Maria Elisabeth, geb. te Bunde op 1‑2‑1883 get: Vranken en Lambrichs, akte 3).

4.              Hendricus Hubertus , geb. te Bunde op 21‑5‑1885, ovl. (78 jaar oud) te Geulle op 6‑12‑1963, volgt VIIb.

 

Generatie VII

 

 

VIIa.           Jacobus Leonardus Keijsers, zn. van Pieter Hubertus Keijsers (VIb) (gem. ontvanger, burgemeester (1918)) en Maria Catharina Muijtjens, geb. te Bunde op 16‑5‑1896 get: van den Akker en Vranken, akte 12), burgemeester van Geulle, ovl. (56 jaar oud) te Itteren op 14‑9‑1952, begr. te Bunde, tr. (resp. 29 en 22 jaar oud) te Bunde op 13‑2‑1926 (akte 2) met Maria Elisabeth Josephina Hennekens, dr. van Willem Hubert Hennekens (landbouwer wnd Bunde) en Maria Antonetta Cloots, geb. te Sittard op 31‑7‑1903, wnd Bunde, Pr. Bernardlaan 8, ovl. (84 jaar oud) te Meerssen op 2‑10‑1987, begr. te Bunde op 6‑10‑1987.

                  Uit dit huwelijk een zoon:

1.              Willy, geb. in 1928, ovl. (ongeveer 26 jaar oud) in 1954, begr. te Bunde.

 

 

VIIb.           Hendricus Hubertus Keijsers, zn. van Martin Hubert Keijsers (VId) (landbouwer) en Maria Hubertina Vermeeren, geb. te Bunde op 21‑5‑1885 get: Vranken en Lambrichs), metselaar wnd Bunde, Vliegenstraat, ovl. (78 jaar oud) te Geulle op 6‑12‑1963 (akte 16), begr. te Geulle, Aan de Maas, tr. (resp. 25 en 27 jaar oud) te Bunde op 17‑8‑1910 (akte 6) met Maria Helena Hermans, dr. van Jan Hendrik Hermans (landbouwer wnd Bunde, Grote Meer) en Maria Anna Elisabeth Lemmens, geb. te Bunde op 17‑8‑1883 get: Schobben en Lambrichts, akte 19), ovl. (93 jaar oud) op 7‑6‑1977, begr. te Geulle, Aan de Maas.

 

                  Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 

1.              Josephus Hendricus Hubertus , geb. te Bunde op 4‑8‑1912, ovl. (79 jaar oud) te Sittard op 22‑8‑1991, volgt VIIIa.

2.              Maria Hubertina , geb. te Bunde op 26‑12‑1913 (akte 43), tr. (resp. 28 en 31 jaar oud) te Bunde op 26‑3‑1942 (akte 3) met Josephus Joannes Hubertus Aussems, zn. van Joannes Hubertus Aussems (fabr. arb.) en Maria Louisa Bollen, geb. te Bunde op 21‑3‑1911, kantoorbediende. Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

3.              Petrus Hubertus, geb. te Bunde op 7‑6‑1915 get: P.H. Vrancken en J.H. Vrancken, akte 15), Missionaris in Indonesie, ovl. (55 jaar oud) op 21‑4‑1971, begr. te Geulle, Aan de Maas op 24‑4‑1971.

4.              Joseph Wilhelmus , geb. te Bunde op 1‑3‑1917 get: J.H. Harings en P.H. Vrancken, akte 12), tr. (beiden 28 jaar oud) te Bunde op 9‑4‑1945 (akte 1) met Maria Johanna Hubertina Alice Stijns, dr. van Johannes Gerardus Stijns (schrijnwerker wnd Bunde, Pletstraat) en Maria Hubertina Elisabeth Ramaekers, geb. te Bunde op 25‑12‑1916 get: P.H. en J.H. Vrancken, akte 27). Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

5.              Hubertus Leonardus , geb. te Bunde op 19‑4‑1919, ovl. (67 jaar oud) te Meerssen op 19‑10‑1986, volgt VIIIb.

6.              Jacobus Hendrikus, geb. te Bunde.

7.              Maria Elisabeth, geb. te Bunde .

 

Generatie VIII

 

 

VIIIa.          Josephus Hendricus Hubertus Keijsers, zn. van Hendricus Hubertus Keijsers (VIIb) (metselaar wnd Bunde, Vliegenstraat) en Maria Helena Hermans, geb. te Bunde op 4‑8‑1912 get: M.H. Vrancken en J.H. Geurts, akte 21), kantoorbediende, wnd Bunde Vliegenstraat 43, ovl. (79 jaar oud) te Sittard op 22‑8‑1991, begr. te Bunde op 27‑8‑1991, tr. (resp. 23 en 28 jaar oud) te Bunde op 14‑2‑1936 (akte 1) met Maria Antonia Hubertina (Miet) Hermans, dr. van Jacob Hubertus Hermans (fabr. arb, mijnwerker wnd Bunde Roggeveld) en Maria Antonette Ummels, geb. te Bunde op 1‑2‑1908 (akte 1), ovl. (105 jaar oud) te Maastricht op 7‑4‑2013, begr. te Bunde op 13‑4‑2013.

                  Pro Ecclesia et Pontifice, Eremedaille vd Ned. St.Gregorius Ver. - Gouden Eremedaille Orde van Oranje Nassau.

                  Uit dit huwelijk 6 kinderen:

1.              Tiny , geb. in 1942, ovl. (ongeveer 28 jaar oud) in 1970, begr. te Bunde, relatie met Hub Bemelmans, geb. in 1939, wnd Ulestraten, Kasteelstraat 29, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) op 6‑3‑2005, gecr. te Geleen op 11‑3‑2005. Uit deze relatie geen kinderen bekend.

2.              Jan , volgt IXa.

3.              Lenny, wnd Enighausen.

4.              Paul, wnd Arnhem.

5.              Piet , volgt IXb.

6.              Tonny , relatie met Hen Vossen, geb. te Bunde op 19‑9‑1936, wnd Bunde, ovl. (83 jaar oud) te Maastricht op 27‑11‑2019, gecr. te Geleen op 3‑12‑2019. Uit deze relatie 3 kinderen.

 

                  Maria Antonia Hubertina (Miet) Hermans, dr. van Jacob Hubertus Hermans (fabr. arb, mijnwerker wnd Bunde Roggeveld) en Maria Antonette Ummels, tr. (resp. 14 en 24 jaar oud) (1) te Amsterdam op 12‑7‑1922 met Marinus Dominicus Kildonk, geb. te Bemmel op 6‑9‑1897, inspecteur dagbladbedrijf, ovl. (87 jaar oud) te Amsterdam op 13‑1‑1985.

 

                  Uit dit huwelijk geen kinderen bekend.

 

 

VIIIb.          Hubertus Leonardus Keijsers, zn. van Hendricus Hubertus Keijsers (VIIb) (metselaar wnd Bunde, Vliegenstraat) en Maria Helena Hermans, geb. te Bunde op 19‑4‑1919 get: J.H. Vrancken en P.H. Vrancken, akte 13), wnd Geulle, Essendijk 13, ovl. (67 jaar oud) te Meerssen op 19‑10‑1986, begr. te Geulle, Aan de Maas op 23‑10‑1986, tr. (beiden 24 jaar oud) te Geulle op 27‑10‑1943 (akte 13) met Jeannette Marie Freens, dr. van Wouter August Freens (landbouwer, metselaar) en Maria Ida Mulken Van (dienstmeid te Beek), geb. te Geulle op 5‑9‑1919 (akte 27), ovl. (91 jaar oud) op 30‑8‑2011, begr. te Geulle, Aan de Maas op 2‑9‑2011.

 

                  Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 

1.              Augustinus Leonardus Maria , geb. te Geulle op 25‑5‑1946, ovl. (68 jaar oud) te Maastricht op 14‑6‑2014, volgt IXc.

2.              Marleen, ovl. te Napels [Italië] voor 30‑8‑2011.

3.              Tiny.

4.              Elly, wnd Maastricht.

5.              Ben.

6.              Ity, wnd Maasmechel blg.

 

Generatie IX

 

 

IXa.            Jan Keijsers, zn. van Josephus Hendricus Hubertus Keijsers (VIIIa) (kantoorbediende, wnd Bunde Vliegenstraat 43) en Maria Antonia Hubertina (Miet) Hermans, wnd Klimmen, relatie met Ivonne Pluis.

 

                  Uit deze relatie 2 zonen:

 

1.              Remco.

2.              Patric.

 

IXb.            Piet Keijsers, zn. van Josephus Hendricus Hubertus Keijsers (VIIIa) (kantoorbediende, wnd Bunde Vliegenstraat 43) en Maria Antonia Hubertina (Miet) Hermans, wnd Bunde, relatie met Beppie Jacobs.

                  Uit deze relatie 3 kinderen:

1.              Danja, geb. te Bunde .

2.              IIianite.

3.              Pascal.

 

IXc.            Augustinus Leonardus Maria Keijsers, zn. van Hubertus Leonardus Keijsers (VIIIb) (wnd Geulle, Essendijk 13) en Jeannette Marie Freens, geb. te Geulle op 25‑5‑1946, wnd Maastricht, Renier Nafzgerstraat 26D, ovl. (68 jaar oud) te Maastricht op 14‑6‑2014, begr. te Geulle, Aan de Maas op 21‑6‑2014, relatie met Christine Camp op den.

                  Uit deze relatie een zoon:

1.              Leonardus Petronella Marie, geb. te Geulle op 12‑3‑1971, wnd Geulle, Wolter Hoenstraat 36, ovl. (14 jaar oud) te Meerssen op 27‑2‑1986, begr. te Geulle, Aan de Maas op 3‑3‑1986.

 

              


 

 

 [Index]